Logga in
Bli medlem
Bli medlem

Karens, läkarintyg och sjuklön

Regeringen har tagit beslut om en rad olika åtgärder med anledning av coronaviruset. Här kan du läsa om vad de olika besluten innebär.

Karens

Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensen från den 11 mars. Det innebär att du kan ansöka retroaktivt om ersättning för karens från 11 mars och framåt. Du som är arbetsgivare gör karensavdrag som vanligt.

 

Du som är egenföretagare kan också ansöka om ersättning för karensdag/dagar om du blir sjuk. Du ersätts med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt.

 

Från och med den 7 april kommer det att finnas en e-tjänst på Försäkringskassans ”Mina Sidor” för att ansöka om ersättning för karens. Ersättningen betalas ut inom 3–5 arbetsdagar.

 

 

Läkarintyg

Från och med den 27 mars behöver du inte lämna in ett läkarintyg de första 21 dagarna när du är sjuk. Det gäller alla ärenden som handläggs från och med den 27 mars. 

 

Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning.

 

Sjuklön

Regeringen har tagit beslut om att alla arbetsgivare får ersättning för hela sjuklönekostnaden som de har redovisat i arbetsgivardeklarationen från och med april 2020. Staten tar hela sjuklönekostnaden som arbetsgivaren har i april och maj. Arbetsgivaren ska betala ut sjuklön till sina anställda precis som vanligt. Försäkringskassan ersätter sedan arbetsgivaren och arbetsgivaren ersätts via skattekontot.

 

Försäkringskassan kommer att besluta om ersättningen månadsvis, snarast efter att arbetsgivarna har lämnat sin arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Den första krediteringen kommer därmed att göras efter den 12 maj 2020.

 

Det här gäller för dig som är arbetsgivare eller är egenföretagare