Logga in
Bli medlem
Bli medlem

Här är all information samlad

Samhället står inför en stor utmaning i och med spridningen av det nya coronaviruset Covid-19. Vi uppdaterar denna text löpande med information som rör frisörbranschen och Frisörföretagarnas medlemmar.

MALL FÖR ÖVERENSKOMMELSE AV TILLFÄLLIG HYRESRABATT

Hämta hem denna mall som vi skriver om i Frisör nr 2/2020.
Vi tillhandahåller den till våra medlemmar. Logga in på "mina sidor"
Dokumentet ligger under Hyresrätt.

Kom ihåg att skriva personnummer med bindestreck vid inloggningen. Har du problem med inloggningen kan du ringa 08-870430 så hjälper vi dig!

 

KARENS, LÄKARINTYG OCH SJUKLÖN

Regeringen har tagit beslut om en rad olika åtgärder med anledning av coronaviruset. 

Här kan du läsa  om vad de olika besluten innebär.

 

FÖRFARANDE VID UPPSÄGNING PÅ GRUND AV ARBETSBRIST

LÄS om hur du går tillväga HÄR

 

ALLMÄNNA RÅD FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN 1 APRIL

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade idag den 1 april nya förhållningsregler i butiker, affärer och köpcentrum. Vi ska hålla avstånd, inte vistas i trånga utrymmen och personer i riskgrupp samt +70 ska stanna hemma.

 

Du som har salong uppmanas vidta följande åtgärder för att förhindra smittspridning:

  • Sätt upp information till dina kunder och till din personal
  • Markera avstånd på golvet (om du har flöden av människor samtidigt i salongen)
  • Möblera om eller på annat sätt skapa utrymme för att undvika trängsel
  • Erbjud möjligheten att tvätta händerna med tvål och vatten och erbjud handsprit
  • Undvik att flera personer samlas i trånga utrymmen
  • Ta fram alternativa lösningar på kassaköer eller anvisa hur långt avstånd kunderna bör stå mellan varandra

Denna föreskrift träder i kraft den 1 april och gäller till och med 31 december 2020.

Läs hela föreskriften och allmänna råd

 

 

NYTT ÅTGÄRDSPAKET TILL SMÅ OCH EGENFÖRETAGARE DEN 25 MARS
På regeringens presskonferens i dag (25 mars) presenterades åtgärder i form av hyreslättnader, sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Egenföretagare kan nu även få skattekrediter, och anställda familjemedlemmar innefattas av korttidspermitteringen.

Läs hur det kan hjälpa dig

 

 

CENTRALT AVTAL OM KORTTIDSPERMITTERING HAR TECKNATS
Frisörföretagarna och Handelsanställdas förbund har tisdagen den 17 mars 2020 följt upp måndagens besked från regeringen om införandet av korttidspermittering med statligt stöd med att komma överens kring ett centralt kollektivavtal om korttidspermittering.
HÄR är avtalet och en checklista

publicerat 18 mars 07.00

 

 

ÅTGÄRDER FÖR ATT UNDERSTÖDJA FÖRETAG SOM DRABBAS EKONOMISKT

Regeringen har under måndagen presenterat ett åtgärdspaket i tre delar, motsvarande upp mot 300 miljarder kronor i stöd. Förslaget innehåller:

  • Korttidspermittering/ Korttidsarbete
  • Statligt sjuklöneansvar
  • Anstånd med skattebetalningar

publicerat 16 mars

Läs om hela innehållet och vad det betyder här:

  

 

HAR DU FRISÖRFÖRETAGARNAS SALONG- HYRSTOL- ELLER KONSULTFÖRSÄKRING?
Läs här vad som gäller  i fall er salong sätts i karantän eller att du måste boka av en planerad tjänsteresa!

 

FRISÖRFÖRETAGARNAS AVBROTTSFÖRSÄKRING (VID ARBETSOFÖRMÅGA)
Gäller vid sjukskrivning och smittbärarpenning (ej vid karantän) längre tid än 14 dagar (alternativt 30 dagar för den som tecknat detta alternativ). Har du inte redan tecknat denna försäkring, läs mer och teckna här.

 

KARENSAVDRAG
Karensdagsavdraget slopas tillfälligt och staten ska stå för sjukpenningen under första dagen. Dessutom höjs anslaget för smittbärarpenningen. Den innebär att den som bär på en farlig smitta, eller kan göra det, få ersättning från Försäkringskassan. Men då krävs läkarintyg. I dagsläget innebär detta att du som arbetsgivare gör karensavdrag som vanligt och sedan har ansvaret för sjuklön gällande schemalagda dagar de resterande 14 kalenderdagarna. Dock finns ett nyligen lagt förslag (16 mars) att staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj. Även egenföretagare ersätts genom att de får en schabloniserad sjukpenning för dag 1-14.

Se här för mer information

 

DITT ANSVAR SOM ARBETSGIVARE

Som arbetsgivare är du i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) och Smittrisker (AFS 2018:4) skyldig att minimera risken för smittspridning och har därför till uppgift att göra en riskbedömning på din arbetsplats. Läs vår rekommendation

 

EVENT
Regeringen beslutade den 11 mars 2020 att stoppa alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 personer. Syftet är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet, och kanske också från omvärlden, och samlas på en och samma plats. Detta innebär att vi på Frisörföretagarna ser över våra event, och vissa av dem kan komma att ställas in.
Denna information uppdateras fortlöpande HÄR

Är du anmäld till ett event som ställs in så kommer du att bli kontaktad av Frisörföretagarna på mailadressen du använde vid anmälningstillfället.

 

 

DIALOG MED HANDELS
Frisörföretagarna har öppnat dialog med Handelsanställdas förbund angående möjligheten att reducera arbetstid temporärt. Vi uppmanar den enskilda arbetsgivaren att kontakta Handels lokalt vid behov för en snabbare handläggning. Vad som gäller vid uppsägning pga arbetsbrist kan du läsa här

 

REGERINGENS ÅTGÄRDSPAKET 

Regeringen presenterade i mars ett åtgärdspaket i tre delar, motsvarande upp mot 300 miljarder kronor i stöd. HÄR beskriver vi vad de olika delarna betyder för dig.

 

KUNDINFORMATION
Det är viktigt att sätta företagets och frisörernas hälsa först, därför rekommenderar Frisörföretagarna att ni tydligt informerar kunder om att de bör avboka sin tid om de tillhör en riskgrupp, har rört sig i riskområden eller visar minsta symptom på sjukdom. Frisörföretagarna har tagit fram ett textförslag angående information till kunder. Textförslag

 

 

REKOMMENDATION FRÅN FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN
Risken för smittspridning av Covid-19 beräknas nu vara mycket hög. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra. Information uppdateras löpande på folkhalsomyndigheten.se

 

 

Korttidsarbete

Istället för att säga upp personal kan man tillämpa korttidsarbete. Här får du svar på dina frågor
Korttisdarbete

Textförslag till kund

Låna denna text när du kommunicerar med din kund via sms eller mejl. Lägg gärna in den på er hemsida som rekommendation.
Text till kunderna

skyltar till salongen

Här finns olika skyltar med olika design. välj den som passar dig.
Välj din bild