Logga in
Bli medlem
Bli medlem

Gesällprov barberare

Kriterier för barberargesällprov

Schema för barberargesällprov

PM inför barberargesällprov

 

Provdatum, våren 2019

 

10/2: Kalmar, HAIR, Norra vägen 38. Anmäl dig HÄR.

(välj region Småland/Blekinge/Gotland för att hitta rätt provdatum).

 

17/2: Stockholm, Sv Frisörskolan, Vretenvägen 6B. Anmäl dig HÄR.

(välj region Stockholm för att hitta rätt provdatum).

 

17/3: Lund, Delal Frisörsalong, V:a Mårtensgatan 1. Anmäl dig HÄR.

(Välj region Skåne för att hitta rätt provdatum).

 

24/3: Göteborg, Sharper of Sweden, S:a Långatan 14. Anmäl dig HÄR.

(Välj region Göteborg för att hitta rätt provdatum).

 

Anmälan är bindande.

 

Mer om gesällprov för barberare

Branschen har tagit fram ett nytt gesällprov för barberare och möjligheten att visa kunskap och färdighet för den nya trenden i ett gammalt yrke. Provet riktar sig dels till den som redan är frisör och har nischat sig mot herrkunder, men även till den som är nyutbildad inom yrket. Provet är också ett bra redskap för validering av nyanlända som vill få sin kunskap bevisad och inte har samma bredd inom frisöryrket som de flesta svenska frisörer har.

 

Det finns fortfarande möjlighet att avlägga gesällprov som herrfrisör, skillnaden mellan herrfrisör och barberare är att en herrfrisör ska visa kunskap i färg och hela kemidelen vilket är en ganska stor del av yrket. I provet för barberare finns ingen färg eller kemi men i stället rakning som saknas i gesällprovet till frisör eller herrfrisör. Frisörföretagarna har samlat landets främsta barberare från olika delar i landet för att ta fram kriterier för provet.

 

Gesällprov för barberare innehåller 7 moment, 3 olika klippningar, 2 skäggmoment samt rakning med kniv och ett teoritest. Det behövs alltså 3 modeller för att genomföra provet då klippning och skägg/rakning kan utföras på samma modell. Det ingår ett teoritest med fokus på hygien och smittorisk vid hudnära arbete. Provreglerna har godkänts av Sveriges Hantverksråd som utfärdar gesällbrevet.

Förkunskapskrav är minst 1000 timmars utbildning eller erfarenhet av barberaryrket.