Logga in
Bli medlem
Bli medlem

Utbildningsbok

Så funkar boken

För att hålla reda på timmar och nivåer ska du skaffa en utbildningsbok. 

För att bli en duktig frisör krävs utbildning och träning. Med utbildningsboken följer du vägen till att bli behörig frisör genom 4 nivåer.

 

Del 1 är för elever från hantverksprogrammet inriktning frisör samt elever från privata godkända skolor. Del 2 är för trainees vid företagsförlagd utbildning.

 

Ferieutbildning gäller för de elever som har arbetat utanför schemalagd skoltid, kvällar, helger eller lov. Fyll i antal timmar per vecka, ferieutbildningen kan ske hos olika arbetsgivare. Arbetsgivaren skriver en signatur på att antal timmar stämmer. Den sammanlagda tiden för ferieutbildning kan räknas av i nivå 2. Efter nivå 1 ska lärare eller handledare signera att utbildningen är fullgjord, samt utbildningsnämnden att teoriprov och delprov är godkänt.

 

I nivå 2, 3 och 4 ska arbetade timmar fyllas i per vecka, börja med det veckonummer som stämmer med almanackan när du börjar din anställning, alla rutor behöver alltså inte vara ifyllda. Efter 1000 timmar ska handledare/arbetsgivare signera att antalet timmar stämmer. Anställningen ska ske på ett frisörföretag med kollektivavtal, det betyder att företaget följer de regler som branschen bestämt vad gäller löner och övriga arbetsvillkor. När 1000 timmar per nivå är genomförda flyttas du upp i nästa nivå. Med timmar menas faktiskt arbetade timmar, alltså inte semester och sjukdagar.

 

Under nivå 4 anmäler dig till gesällprov. Vid frågor gällande kriterier, moment etc tar du kontakt med din utbildningskoordinator.

Anmäl dig till gesällprov här

 

Kom ihåg att texta tydligt i din utbildningsbok - ett bevis på dina kunskaper.

 

Utbildningsboken är en viktig handling för dig, var rädd om den och kopiera de sidor som är signerade av utbildningsanordnare, handledare eller examinatorer och spara som värdehandlingar.